De rolstoelbus is alweer kapot

De rolstoelbus is alweer kapot. Om moe van te worden… Iedere keer hetzelfde probleem.

Rolstoelbus kapot

De rolstoelbus hebben we inmiddels al sinds 2018. Destijds gerealiseerd met een crowdfunding. Op deze pagina zie je een compleet overzicht van alle pech met deze bus.

Wellicht heb je begin januari 2023 al een berichtje van ons op social media gezien. We zijn toen gestrand met het hele gezin op de A12 met onze rolstoelbus. Vervolgens afgesleept. We waren die middag op pad naar Amersfoort voor een controle van de brace van Daan. Op de terugweg ging het mis. Op de boordcomputer kregen we een motorstoring, met vrijwel direct een heel raar geluid vanuit de motor. Het leek net een tractor. Ook vrijwel direct merkte we een vermogen verlies tijdens het rijden. Op de vluchtstrook gestopt en dat klonk niet best. Onregelmatig stationair lopen, nauwelijks nog vermogen. Uiteindelijk viel hij uit. En was het min of meer gebeurt.

Weer de EGR

Het is een probleem welke al jaren speelt. en een oplossing lijkt er niet te zijn. De EGR… Hij is al schoongemaakt, hij is al vervangen… Maar iedere keer weer komt dit probleem terug. Vermoeden is ook dat het slecht starten en inhouden bij gas geven, en uitvallen allemaal in het verband staat met de EGR. Omdat dit iedere keer bij uitlezen naar boven komt. Maar wat kun je nog als hij al is vervangen en schoongemaakt….

Rolstoelbus staat kapot op de parkeerplaats

De rolstoelbus staat dus nu kapot op de parkeerplaats. Simpelweg omdat wij niet meer weten wat we nog met deze bus aan moeten. Er zitten al duizenden euro’s in, in reparaties. Waarbij het probleem elke keer weer terug komt. En vooral in de winter… Zodra de temperatuur onder de 10 graden komt, zijn de problemen nog groter. Inmiddels weten wij niet meer wat we ermee aan moeten. En hebben ook besloten op dit moment er niks meer aan te laten doen, laat maar staan!

Behelpen met onze auto

In het najaar van 2020 hebben we een goede tweedehands auto aangeschaft via de garage. Eentje die nodig was om ons zelf nog te kunnen verplaatsen, omdat we de rolstoelbus niet kunnen vertrouwen. Die lijdt een eigen leven, en laat je zomaar langs de kant staan. De auto is motorisch in orde en gelukkig. Op deze manier kunnen we ons zelf nog verplaatsen. Maar het neemt niet weg dat het nog een heel gedoe is om Daan in en uit de auto te krijgen. Hij wordt nog steeds groter en groter en zwaarder en zwaarder… Maar we nemen het voor lief, omdat wij onze auto wel kunnen vertrouwen.  Rolstoelvervoer is eigenlijk gewoon noodzakelijk gezien de grootte van Daan. Maar wat moet je met een aangepaste rolstoelbus die je niet kunt vertrouwen…?

Terug bij af, net zoals in 2018

Zijn we dan terug bij af, net zoals in 2018? Misschien wel min of meer. Want een andere rolstoelbus kopen zit er niet in. Deze wagens zijn enorm aan de prijs. En dat geld heb je niet zomaar even liggen. Diverse mensen hebben al gezegd, ga terug naar de garage waar je die bus hebt gekocht. Dat gaat niet werken, want die hebben zich terug getrokken. En wij zijn er ook met een boel bombarie vertrokken in 2019. Al na 2 weken na aankoop in 2018 bleken de koppelingsplaten versleten. Deze zijn uiteindelijk onder de garantie vervangen maar niet zonder slag of stoot. Daar moesten we wel enkele keren voor terug komen, totdat men tot deze reparatie over ging. Ook daarna diverse problemen aan de bus gehad, die binnen de garantie werden opgelost of juist niet… Kortom na aankoop ging het niet van harte, en ontstond er een welles nietus spelletje. Heel eerlijk gezegd zeggen wij jaren later tegen elkaar, wij hadden nooit die rolstoelbus daar moeten kopen, maar nog even verder buiten de regio moeten kijken, of er niet nog ergens andere interessante rolstoelbussen te koop stonden. Uiteindelijk hebben wij deze bus gekocht, en zitten we ermee. Niks aan te doen… Vandaar ook dat we de afgelopen jaren duizenden euro’s aan reparaties hebben laten versleutelen met de hoop voor eens en altijd de problemen aan deze bus verholpen te krijgen. Maar tevergeefs…. Het bouwjaar van de bus is 2009, dus sinds ruim een jaar nu ook een milieu toeslag vanuit de belasting erbij, naast de wegenbelasting. De bus begint wat ouder te worden nu.

Vertrouwen weg in de rolstoelbus?

Het vertrouwen in deze rolstoelbus was eigenlijk al heel snel weg. Als je van het ene probleem in het ander valt. Maar je wilt het blijven proberen omdat we deze rolstoelbus hebben gerealiseerd met een crowdfunding. En je denkt op een gegeven moment moet het probleem toch een keer verholpen worden…? Het vertrouwen in deze bus is al geruime tijd verloren. En dat is gewoon heel jammer. Want in het geval van Daan is rolstoelwagen eigenlijk noodzakelijk.